Historia

Linedance är koreograferad sällskapsdans där en grupp människor i en eller flera rader utför en upprepande sekvens av steg och rörelser till musik.

Historia

Både Linedance och Squaredance har rötterna i de europeiska folkdanserna och främst det som i dag kallas för kontradanser. Kontradanserna var populära i 1600-talets England och kallades där för Country-dances, när danserna spreds till resten av Europa benämndes de contra eller contré.

Invandrarna från Europa tog med sig danserna till Amerika där en del av danserna utvecklades till Squaredans. Linedance åtnjöt en mer undanskymd tillvaro fram till slutet av 50-talet då det började dyka upp danser som t.ex The Madison. I början av 60-talet dök Hully Gully upp, en av de första danserna som lanserades som en line dance.

Det vi idag kallar Linedance tog form under 70- och 80-talet. Första gången en större publik kunde se Linedance var i filmen Saturday Night Fever med John Travolta, här ett klipp från filmen. John Travolta gav även Country & Westerndanserna ett uppsving i början på myter80-talet när Urban Cowboy gick upp på biograferna.

Country Linedance var vid den här tiden nästan uteslutande en pardans där kvinnan och mannen till största delen dansade bredvid varandra och utförde delvis olika steg. En del av dessa pardanser blev sedan solodanser genom att endast mannens eller kvinnans steg dansades och det är sådan Linedance som reste över Atlanten till Europa.

Under 90-talet får det som kallas Country Pop ett uppsving och en av de största i den genren är Billy Ray Cyrus. Han får en jättehit med låten Achy Breaky Heart och det är mycket tack vare den låten som Linedance förknippas med Countrymusik. Vid det här laget hade Country Linedance blivit så pass stort att många countryartister släppte en dans tillsammans med sin senaste låt. Man kan se lite av dansen till Achy Breaky Heart i videon till låten.

Linedance kom till Sverige via Storbritannien och Nederländerna i mitten av 90-talet. Linedance av idag hämtar influenser och musik från en mängd olika genrer och dansstilar. Nedan följer en lista med exempel på de vanligaste karaktärerna och dansstilarna.